Atunci cand se alimenteaza cu apa o casa de la tara, se executa foraje puturi mecanizate si aceasta este modalitatea cea mai viabila din punct de vedere economic si, in unele cazuri, singura. Absenta unei surse centralizate de alimentare cu apa intr-o zona in care este nevoie de apa, necesita adesea utilizarea unei metode de foraje puturi mecanizate.
In plus, forajele de puturi mecanizate sunt necesare daca scaderea nivelului apei subterane este necesara pentru a proteja structurile ingropate de inundatii, atunci cand se efectueaza lucrari de reabilitare sau exploatare. In acest caz, se efectueaza foraje puturi mecanizate, ale caror preturi depind de gradul de inundatie si de cantitatea necesara de munca efectuata.
Pentru foraje puturi mecanizate sunt utilizate diferite metode de foraj. Ca experti, suntem ghidati de tipul de sol, scopul si adancimea putului. De exemplu, la forarea puturilor pe roci dure se folosesc tehnologii de vibratie sau rotatie. Pentru a determina care metoda este potrivita intr-un caz particular, se iau in considerare caracteristicile tuturor metodelor existente.
Astazi, puturile forate manual sunt foarte rar utilizate, deoarece mecanizarea procesului a facut posibila obtinerea unei eficiente mai mari. Pentru a obtine arbori cu diametrul si adancimea dorite, se foloseste o dalta adecvata. Alimentarea cu sol la suprafata se realizeaza fie prin metoda uscata (cu ajutorul aerului), fie prin metoda hidraulica (sub presiunea apei).
Exista trei tipuri de foraj mecanizat:
Metoda rotativa este cea mai populara, deoarece este ieftina, simpla si poate fi efectuata cu o unealta manuala. In acelasi timp, ramane cel mai eficient - de 5 ori mai rapid decat socul si de 10 ori mai rapid decat metodele de vibratie.
Metoda rotativa este impartita in subspecii: miez, surub si rotativ (con).
Tehnica de foraj rotativ este aceeasi, dar fiecare optiune necesita utilizarea unor echipamente speciale si este utilizata pe anumite soluri.
Aceasta este o optiune populara pentru amenajarea puturilor de apa in gospodariile private. Elementul de lucru al instalatiei este un surub, care este o tija de metal cu lame. In acest proces, tija este insurubata in pamant, iar lamele ajuta la ridicarea acesteia la suprafata. Un astfel de sistem nu permite curatarea completa a rocii sterile, si prin urmare este utilizat numai pentru prelucrarea stratului superior de sol. Unghiul de inclinare al lamelor este de la 30 la 90 de grade, in functie de compozitia solului.
Instalatiile cu surub sunt utilizate pentru puturi cu adancime de pana la 30 de metri in soluri moi si pana la 20 de metri in cele de densitate medie. Dupa scufundarea la o adancime de aproximativ 2 metri, melcul este indepartat si tevile de carcasa sunt instalate pentru a preveni prabusirea peretelui.
Datorita caracteristicilor de proiectare, utilajele cu suruburi sunt strict interzise a fi utilizate pentru foraje puturi pe roci. Utilizarea unui mecanism cu melc permite forajul rapid fara costuri mari. Beneficiile includ, un design simplu, viteza mare de scufundare in pamant, ridicarea solului imediat in procesul de foraj, posibilitatea amenajarii puturilor de apa in spatii private mici.
Foraje - Denisipari .RO
contact@foraje-denisipari.ro
www.foraje-denisipari.ro