Foraje puturi pentru pompe de caldura
Cu o analiza amanuntita a avantajelor si dezavantajelor pompelor de caldura, este necesar sa se adopte o abordare cuprinzatoare a costurilor atat pentru lucrarile de foraje pompe de caldura pentru instalare, cat si costurile actuale de functionare a sistemelor de incalzire. O pompa de caldura este cea mai scumpa alegere dintre toate tipurile de sisteme de incalzire. Cu toate acestea, costul de functionare este cel mai mic in comparatie cu alte sisteme. Operatiunile de foraje pompe caldura, obtinerea de date geologice privind compozitia solului pentru coborarea sondelor de adancime sau asezarea unui colector de conducte in puturi cu adancimea sub nivelul de inghet al solului (pana la 1,0-1,5 m), necesita costuri semnificative si disponibilitatea unui teren pentru instalarea lor.
Numarul puturilor sau adancimea acestora (pana la 100 m sau mai mult) depinde de geologia solului. Apa subterana este cea mai eficienta sursa de caldura pentru o pompa de caldura. Temperatura apei subterane este stabila pe tot parcursul anului in intervalul 6-10 grade ะก, iar datorita proprietatilor sale termofizice, apa face posibila obtinerea celui mai mare transfer de caldura dintre toate sistemele. Pe baza acestui fapt, lucrarile de foraje pompe de caldura poate avea o fezabilitate ridicata. Principalele aspecte care sunt luate in considerare atunci cand se analizeaza posibilitatea forarii puturilor pentru pompele de caldura sunt debitul sondei, calitatea apei subterane si metoda de evacuare a apei uzate dupa schimbatorul de caldura cu pompa de caldura. Debitul unui put se numeste productivitate maxima sau, cu alte cuvinte, volumul de apa care poate fi pompat in decurs de o ora. Debitul necesar de apa subterana se calculeaza printr-o anumita formula.
In practica, apa subterana este racita cu 3 grade, ceea ce corespunde la aproximativ 240 l/h per kW de putere termica. De exemplu, o sonda pentru o pompa de caldura cu o capacitate de 10 kW trebuie sa produca cel putin 2,4 mc de apa pe ora. Pentru a verifica bine performanta aportului, este necesar sa se testeze timp de 3 zile fara intrerupere, pompa de caldura. De regula, adancimea putului nu trebuie sa depaseasca 15 metri. Oportunitatea instalarii unei pompe de caldura la o adancime a putului de peste 15 metri este redusa drastic, deoarece este necesar sa se instaleze o pompa puternica de foraj care consuma multa energie electrica. In plus, in principiu, pot fi utilizate numai apele subterane care curg in orizontul superior (ape de suprafata).
De asemenea, factorul determinant pentru proiectarea unui sistem de pompa de caldura este calitatea si compozitia apei din put. Apa care contine o cantitate mare de ioni de fier si mangan poate infunda foarte mult schimbatorul de caldura al pompei de caldura. Pentru a preveni impactul negativ al apelor subterane cu impuritati in sistem, este necesara utilizarea unui schimbator de caldura intermediar, cu posibilitatea epurarii acestuia. Deseurile (apa racita) trebuie evacuate intr-un put absorbant. Un astfel de put este o fantana de receptie similara situata in aval de apa subterana. Distanta dintre puturi trebuie sa fie de cel putin 15 metri. In acest caz, fantana trebuie sa primeasca intregul volum de apa, altfel poate duce la imbinarea nedorita a solului.
Foraje - Denisipari .RO
contact@foraje-denisipari.ro
www.foraje-denisipari.ro